גינה בתוך הבית

17 ינו גינה בתוך הבית

ירוק עושה לנו טוב. בבית פרטי וגם בדירה אפשר להנות מצמחיה מלבלבת.
בעזרת תכנון מוקדם וידע בסיסי תוכלו להעניק לעצמכם ולצמחי הבית חיים פורחים.
בעידן המודרני, כאשר המגורים נעשים דחוסים והתיעוש חודר לעומק נשמתנו, פלסטיק בטון ומתכת הם מרכיב ראשי בסביבה, מהוה הצמח צורך חיוני לשמירת האיזון הנפשי שלנו.
הצבע הירוק, תנועת העלים וצבעי הפרחים משרים עלינו תחושה של רוגע, אופטימיות ושלווה, החשובים כל כך לחיי היום-יום הלחוצים של רובנו.

יש לנו סיפוק רב בליווי ההתחדשות וההתפתחות של הצמחים אותם אנו מטפחים.
לצמחי הבית יש מגוון רחב מאוד של יכולות להשתלב בתוך ביתנו – כצמחי שולחן, כצמחים משתלשלים המתאימים לתליה או כצמחים עומדים על הרצפה, כנקודות ירוקות בפינות שונות או באזורים שלמים כמו פטיו שמהווים גינה קטנה בתוך הבית.
סוד הגידול של צמחי הבית נעוץ ביחסים הנכונים של השקיה ואור, כמובן שישנם גורמים נוספים אך המפתח העיקרי הוא השניים האמורים. אוהבי הצמחים האדוקים שביניכם יכולים בתכנון מוקדם להתאים את הבית לתחביב הירוק שלהם.
התאמת הבית לדיירים הירוקים:
אפשר לתכנן מראש פינות או אזורים בבית שיהיו מותאמים לצמחיה ויהוו נקודה חיה תמידית. כמובן שאזור החלונות הוא המועדף, מכיוון שעוצמות האור לצמחים מאוד משמעותיות. ניתן לתכנן אדן חלון פנימי עם מדף רחב, שבו ניתן לשלב צמחים בעציצים. אדן החלון יכול להיות גבוה יחסית כמו במטבח מעל הכיור ואז ניתן לשלב גם צמחים נשפכים, בסלון או בפינת האוכל אפשר לשלב אדן חלון נמוך ואז מתאימים גם צמחים גבוהים. תמיד עדיף לתכנן את מיקום הצמחיה במדף שנמצא מתחת לחלון מואר יותר, כך נהיה פחות מוגבלים בצמחים שאנו יכולים לבחור לעומת מדף שממוקם מעל לחלון.
בחלון, שעשויה לחדור דרכו שמש ישירה, יש לדאוג לתריס או לרפרפת שניתן לכוון אתם את קרני השמש שלא יגיעו ישירות לצמחים. אפשר גם ליצור הרחקה של השמש בעזרת גגון מתאים מבחוץ.
פינת פאטיו במקום מרכזי בבית יכולה להיות מוקד מאוד מענין. חשוב לשים לב למספר פרטים, המיקום מבחינת אור – ליד חלונות או דרך התקרה וכמובן, גם כאן, להמנע מקרינת שמש ישירה ולוודא שיש יכולת איורור. אפשר לבנות את הפינה כמשטח שלם או כמספר אדניות – חשוב לדאוג לניקוז ולאיטום טובים.
תערובת האדמה צריכה להיות קלה, עם הרבה טוף וכבול ורצוי להתקין מערכת השקיה, ביחוד אם מדובר בפינה לא קטנה. גודל הפטיו וגובהו יקבעו אלו צמחים נוכל להתאים.

אדניות בנויות בפינות שונות יכולות גם כן להוות רהיט יפהפה. חשוב למקם אותן בהתאם לאור. האדניות יכולות להיות מותאמות לשתילה ישירה ואז יש לוודא איטום טוב וניקוז למערכת ניקוז. לחילופין ניתן לבנות אותן מותאמות לאדניות קנויות מפלסטיק, אותן מניחים בתוך האדנית הבנויה על גבי תחתיות ואז צריך לדאוג פחות לנושא האיטום.
נישות בבית שנוצרו או תוכננו מראש יכולות להיות נפלאות לאקסמפלרים של צמחים, כד יפה ומיוחד עם צמח בתוכו בהתאם לנישה יוכל להוות נקודה מעניינת. חשוב גם כאן לדאוג שהנישה תהיה מוארת מספיק ובגודל הנכון לצמח שאנו רוצים.
צמחיה יכולה להתאים לסגנון של בית, עיצוב בסגנון מסוים של הבית למשל יפני, מזרחי- אוריינטלי או אירופאי ידברו עם צמחיה שונה. למשל, במבוקים וצמחי בונסאי יתאימו לעיצוב יפני וכד'. צבעים מובילים בתכנון של בית יכולים להשתלב עם צמחיה בצבעים תואמים. ניתן מראש לבחור קו של עציצים וצמחים שישלימו את סגנון הבית והריהוט.
צמחי בית שתולים לרוב בעציצים כשגם העציץ יכול להוות אלמנט של קישוט בפני עצמו והשילוב של הצמח עם העציץ יכול לתת תוצאה שכל אחד מהם בנפרד לא יוכל. ישנם עציצים שונים בצורות, חומרים וצבעים מגוונים. אפשר לתכנן קו מסוים עם סוג של עציצים, אפשר לבחור צבע אחיד או על צורה דומה. ישנם שילובים שמדברים אחד עם השני יותר וגורמים לצמח והעציץ להראות ממש כמו רהיט. חשוב לבחור את העציץ לצמח או הצמח לעציץ בהתחשב בגודל העכשווי והעתידי של הצמח, במיקום בבית, בחומר ממנו עשוי העציץ, התאמתו וצבעיו כמובן.
המצע שנבחר לצמחי הבית יהיה תמיד קל יחסית ומאוורר על בסיס כבול, טוף וחומרי דשן.
מה הצמחים צריכים
מיקום הצמח במקום עם אור נכון אך לא קרינה ישירה חשוב ביותר להתפתחותו, רוב הצמחים זקוקים לעוצמות אור גבוהות יחסית ועדיף למקם אותם ליד חלון או בחדר מואר מאוד. חלון דרומי הוא המואר ביותר בבית ויש להקפיד שלא מגיעה דרכו קרינת שמש ישירה בחלק משעות היום, כיוון שקרינה ישירה דרך זכוכית תגרום לכוויות. חלון מזרחי ומערבי יתנו עוצמות אור בינוניות וליד חלון צפוני לרוב עוצמות האור נמוכות יותר. המרחק מהחלון חשוב גם הוא – ככל שקרובים יותר לחלון עצמות האור גבוהות יותר, במרכז החדר פחות. צמח ללא כמות אור מספקת יהיה דליל יותר, בהיר יותר ויאבד את צבעיו וכמובן לא יפרח. בעוצמות אור נמוכות יחסית ניתן לגדל מיני כידונן, זמיהקולקוס, אגלאונמה וחמדוראה. בעוצמות אור בינוניות- פפרומיות, בת-שבע, דרקוניות למיניהן ודיפנבכיה. את הפורחים והצבעוניים- רקפת, אנתוריון, סיגלית אפריקנית, קודן, מיני קורדיליין ועוד רצוי לגדל בעצמות אור גבוהות.
במידת הצורך אפשר לשלב תאורה מלאכותית מתאימה באזורים בעייתיים.
דרגת חשיבות שניה יש לאוויר ולטמפרטורה – צמחים זקוקים לתנועת אוויר, בחדר סגור לחלוטין יהיה קשה לגדל צמחים. הטמפרטורה – חשוב שתהיה נוחה, צמחי בית רגישים לשינויי טמפרטורה חדים ולטמפרטורות קיצוניות. לרוב בבית הטמפרטורות לא יורדות או עולות בצורה קיצונית, צמחים רגישים לקור כמו דיפנבכיה ואגלאונמה, יכולים לסבול בחורף אם הבית לא מחומם כלל.
תחזוקת צמחים שוטפת
כל צמח זקוק להשקיה ורצוי לדעת מהן הדרישות של כל צמח. שרכים למשל, צריכים יותר מים מצמחים עם עלים בשרניים כמו ניצנית, שאוחזים מים בתוך העלים או קלתיאות שרגישות במיוחד לעודפי מים. בדרך כלל עודף מים היא הבעיה הגדולה ביותר בצמחי הבית, צמח שנראה קצת מסכן הנטייה תמיד להשקות אותו עוד קצת… ועוד קצת… מה שעשוי ברוב המקרים להזיק יותר מלעזור. מרבית צמחי הבית יכולים לעמוד בתקופת יובש מסוימת אך רובם גוועים בגלל השקיית יתר. כמובן שיש להקפיד על ניקוז טוב ולא להשאיר את הצמחים עם מים בתחתית זמן רב. כמות ההשקיה ועיתויה תלויות בסוג הצמח ובעונה – בקיץ משקים יותר כמובן; בגודל המיכל – מיכל קטן מחזיק מים זמן קצר יותר מאשר מיכל גדול; ובגודל הצמח שזקוק ליותר מים כשהוא נושא הרבה עלים.
רצוי לבדוק לפני השקיה את מצב הרטיבות בעזרת האצבע ואז, רק כשמרגישים שאין כמעט לחות במצע, להשקות לרוויה עד ניקוז לתחתית ולרוקן את התחתית לאחר מכן. בדרך כלל אפשר להשקות במי ברז, צמחים רגישים למים "קשים" שקיימים ברוב המקומות – כמו סחלבים וקלתיאות, כדאי להשקות במים מינרלים או במים מסוננים.
הצמחים זקוקים גם ללחות באוויר, שימוש במזגנים ותנורים מייבש את האוויר ויש לדאוג ללחות על ידי ריסוסים קלים של מים מזוקקים לפי הצורך.
כל צמחי הבית זקוקים להזנה סדירה, ישנם דשנים שזמינים מיידית לצמח ובהם יש לדשן כל שבוע- שבועיים לערך, הם קיימים כגרגרים מסיסים במים או בנוזלים מרוכזים, יש להיזהר לא לדשן בעודף כיוון שהם עשויים לצרוב. במקביל ישנם דשנים שמתפרקים לאט לאורך תקופה, הם משחררים את חומרי הדשן באופן איטי לאורך זמן ונותנים לצמח את החומרים הדרושים ללא סכנה של עודפים. במקרה של חוסר מסוים שגורם להצהבת עלים, אפשר להוסיף ברזל בהתאם לצורך לאחר התייעצות. ישנם צמחים שאוהבים סביבה חומצית במצע שלהם כמו אזלאות, גרדניות והורטנזיות. היות והמים בארץ הם עתירי סידן ולא מאפשרים תנאים כאלה, ניתן לדשן אותם בדשנים חומציים שעוזרים מעט לאזן את המצע.
כדאי באופן קבוע לבדוק את צמחי הבית, לנגב עלים מדי פעם במטלית לחה כדי להסיר אבק, שמכער וגם סותם את דרכי הנשימה של הצמח. עלים וענפים שהזדקנו והתייבשו רצוי להסיר ולנסות לזהות מזיקים ומחלות מיד בתחילה כדי לטפל בהקדם ולא להדביק צמחים אחרים. לרוב מחלות ומזיקים בבית נובעים מקושי בתנאי הגידול, שיפור התנאים יכול לצמצם חלק מהבעיות.
בדרך כלל קשה לגדל בבית עציצים פורחים לאורך זמן, עציץ פורח לשולחן הוא די זמני. בגוניה ורד, בשמת ניו גינאה, חרציות וניצניות יכולות להיות עציץ פורח נפלא לכמה שבועות, הרבה יותר זול מזר פרחים, כשהצמחים נראים פחות יפה, ניתן להוציאם למרפסת או לגינה.
חזקים ומוצלחים בבית הן הדיפנבכיה, דרקוניות למיניהן, פפרומייה, שפלרה, פילודנדרון, פותוס ועוד,  גם אנשים עם אצבע פחות ירוקה יוכלו לגדל אותם עם טיפת תשומת לב. שרכים, קלתיאות וסחלבים צריכים מעט יותר תשומת לב בהשקיה נכונה ורגישים יותר לתנאים לא נכונים אבל אפשר לגדל צמחים נפלאים.
תבלינים ניתן לגדל על אדן החלון במטבח בעציצים, אבל עדיף בצד החיצוני של החלון כדי שיקבלו מעט שמש ונוכל ליהנות מהם יותר.
למי שלא זוכר להשקות ולטפל, קקטוסים וצמחים בשרניים יכולים להיות פתרון, פעם בכמה זמן השקיה טובה, תשאיר אותם במצב לא רע…
תנאים נכונים, בחירה טובה, קצת יחס חם ואהבה וצמחי הבית שלכם ילבלבו ויפרחו לאורך זמן.
שפת הסימנים של הצמחים
עלים נבולים – חוסר מים או עודף מים  שנראה אותו דבר.מחסור-במגנזיום
עלים קטנים וחיוורים- חוסר אור או דישון.
עלים צהובים – עודף מים או אם יש מציצות בצד התחתון של העלה אלו אקריות (מעין עכבישים קטנים) וניתן לטפל, ריקבון בשורשים מפטריות או כנימות (אפשר לראות כשחופרים מעט במצע).
שולי העלים חומים – מיכל קטן מדי, עודף דישון, יובש.
נשירת עלים פתאומית – שוק של הצמח, בדרך כלל משינוי פתאומי בתנאים, טמפרטורה, רוח יבשה וכו'.
כתמים כהים על העלים – פטריות ובקטריות, ברוב המקרים ניקוי בשלב ראשוני מספיק, אם לא עוזר אפשר לטפל.
כיסוי העלים באבקה לבנה – קמחון ניתן לטפל בכמה חומרים.
עלים מסולסלים ודביקים – כנימות עלה – אפשר לטפל.
נמלים על העלים ובמצע – כנימה קמחית או כנימות מגן, אפשר לטפל.
מומלץ בכל מקרה להביא דוגמא של עלה נגוע או חתיכה מהצמח למומחה במשתלה שיוכל לתת פתרון טוב מיד עם תחילת הבעיה.